CUM SA ALEGI UN FOND DE TEN

12 feb.

FONDUL DE TEN adevarat aliat al frumusetii sta la baza machiajelor si poate folosi ca atare. Este menit sa elimine imperfectiunile tenului lasandu-l uniform.
Datorita pigmentilor continuti, fondul de ten, coloreaza tenul si ii da un aspect sanatos si luminos.
In ultimii ani firmele cosmetice au facut pasi de gigant, iar in comert acum se gasesc produse lejere, hidratante, protective, fonduri de ten pentru diverse tipuri de piele.
Din acest motiv este unul din produsurile preferate de femei. Ajunge o mica cantitate de produs si rezultatele apar imediat.

Cel mai important lucru este sa alegi fondul de ten adecvat tipului tau de ten. In general fondurile fluide sunt potrivite atat pentru tenurile normale cat si pentru cele mixte sau grase.
Pentru tenurile seci sunt bune fondurile de ten in crema pentru continutul de principii active hidratante. In timp ce fondurile compacte sunt bune pentru toate tipurile de piele.
Fiecare „Casa” cosmetica produce macar cinci sau sase formule diverse de fond de ten pentru a satisface exigentele clientelor.

Ten normal – FDT fluid, compact, crema colorata (BBCream), stick, mineral

Ten uscat – FDT crema, compact, stick

Ten mixt – FDT fluid, compact, spuma, mineral

Ten gras – FDT fluid, mineral, compact

Ten sensibil – FDT specific problemei tenului, FDT mineral, fluid, compact

makeup

Sa luam pe rand diversele formule/consistente de fond de ten:

Fondul de ten lichid:
„Naste” ca produs pentru pielea seaca dar in urma cercetrilor s-au facut produse lichide potrivite pentru toate tipurile de ten. Este tipul de fond de ten cel mai comun si cel mai cunoscut.
Se poate aplica cu degetele, cu pensula sau cu buretele cosmetic. Se gasesc fonduri lejere care acopera putin sau cele care acopera tenul si ascund imperfectiunile mult mai bine.

Fondul de ten stick: 
Practic si comod, este consistent si acopera cel mai bine dintre fondurile obisnuite. Se poate folosi ca si corector. Este potrivit pentru pielile seci sau normale.

Fondul de ten compact: 
Este o pudra compacta ca si cipria, asigura o acoperire lejera si este potrivit pentru retusari mai ales pe timp de vara. Elimina luciul de pe fata si mai ales din zona T.
Potrivit pentru tenul gras sau mixt. Se aplica cu degetele, pensula sau buretele.

Fondul de ten cremos compact:
Are putere mare de acoperire asemanatoare cu cea al fondului de ten in stick. Dar este indicat sa fie aplicat cu degetele pentru al face mai maleabil. Produsul fiind foarte compact are nevoie de caldura degetelor pentru a putea fi aplicat mai usor. De aceia pensulele si buretii cosmetici nu sunt indicati pentru aplcarea acestui tip de produs. Potrivit pentru tenurile mixte.

Fondurile de ten minerale:
Se prezinta in pulbere libere sau in formule compacte. Este cel mai sanatos continand numai pigmenti minerali. Se foloseste uscat sau in amestec cu putina crema hidratanta pentru al face lichid.
Se pot obtine diverse tipuri de acoperire de la lejer la acoperire totala. Bun pentru tenuri grase, mixte si normale. Cel mai indicat este sa fie aplicat cu o pensula Kabuki.

Fondul de ten camuflaj:

Si mai sunt fondurile de ten cu acoperire super mare care sunt facute pentru a camufla acnee, cuperosa, discromii grave, chiar si tatuaje sau alte probleme. Este rezistent la apa si potrivit pentru orice tip de ten.  Se poate folosi in loc anticearcand daca e vorba despre cearcanele foarte marcate. Se aplica atat cu degetele cat si cu bureti sau pensule.

Fondul de ten spuma:

Fondul de ten spuma este printre ultimele inventii in materie de fond de ten, avand o textura usoara este absorbita imediat in piele. Sunt confectionate in tuburi ca si spray-urile si dintr-o picatura de produs se face  o spuma pufoasa destula cat sa acopere intreaga fata.  Poate fi folosit in general de toate tipurile de piele.

Crema colorata:

Este cel mai lejer fond de ten pentru ca este un amestec de crema hidratanta cu un strop de fond de ten sau mai bine zis o crema hidratanta pigmentata sau BBCream. Este potrivita pentru femeile cu tenul sanatos si fara probleme pentru ca puterea de acoperire este minima dar lasa tenul cu aspect mai sanatos si catifelat. Cel mai bine este sa fie aplicat cu degetele ca si crema obisnuita.

CUM SE ALEGE FONDUL DE TEN POTRIVIT

Sunt mai multe criterii dupa care se alege fondul de ten:

  • tipul de ten (normal, sec, mixt, gras, sensibil)
  • formula/consistenta fondului de ten
  • efectul dorit (matificant, iluminant, acoperire maxima, hidratare, etc.)
  • marca preferata

Evita:

Evita la cumparat farduri si/sau fond de ten sa mergi machiata. Nu are rost sa incerci un fond de ten daca esti deja machiata.

Culoarea:

Culoarea fondului de ten trebuie aleasa identica cu cea a tenului sau al gatului. Pentru ca nu vrem efectul masca. Unele persoane au fata mai rosie decat gatul si atunci se va alege o culoarea apropiata cu cea al gatului. Daca dupa cateva minute de la aplicarea fondului de ten fata pare palida sau artificiala inseamna ca ai gresit nuanta.

Proba:make up

Cand vrei sa incerci fondul de ten trebuie sa fii atenta pe care parte a  corpului o incerci. Pe mana, mai exact pe dosul palmei sau pe puls culoarea pielii este diversa fata de cea a tenului.  Pe fata este cel mai indicat si mai exact pe mandibula.  Daca incerci mai multe nuante (una langa alta) si astepti sa se usuce vei observa culoarea care „dispare” acea este nuanta potrivita pentru tine.

Cea mai buna lumina ca sa vezi corect nuanta si efectul produsului pe care-l incerci este lumina zilei. Daca nu ai acces la lumina soarelui  cauta o lumina alba. Oricum becurile artificiale altereaza putin culorile asa ca fii atenta si la acest aspect.

Exploreaza:

Incearca mai multe formule/consistente, s-ar putea sa-ti placa mai mult un fel sau altul si incearca marci diverse, exploreaza! Si felul cum se intinde fondul de ten pe fata schimba de la produs la produs. Incearca cat mai multe si fa-ti o idee.

Nu uita:

Alege produsele cu protectie solara. Se gasesc fonduri de ten cu SPF,  sunt indicate si in perioada rece la fel ca si vara pentru ca razele UV continua sa dauneze toata durata anului.

SUGESTII DE APLICARE:pensula plata

Dupa aplicare cremei hidratante asteapta vreo 5 minute ca sa se absoarbe apoi intinde fondul de ten. Ori cu degetele, incepe de unde vrei, make-up artistii au tehnici diverse de aplicare. Unele persoane incep de la frunte, altele de la nas sau maxilare. Nu e de importanta mare. Intinde fondul in directia periilor de pe fata si in directia ridurilor de expresie.

Daca folosesti o pensula care lasa linii de produs si nu esti multumita de rezultat tamponeaza cu un burete cosmetic pentru a omogeniza produsul pe piele. Poti folosi buretele umed pentru un efect mai natural dar cu o acoperire mai lejera in caz contrar foloseste buretele uscat.sephora kabuki

Daca vrei sa aplici fondul de ten cu buretele fa-o prin tamponare.

Fondul de ten mineral se va aplica cu pensula Kabuki , in cel mai bun caz,  sau o pensula mare si rotunda prin miscari circulare.

Aplica fondul de ten atat pe fata cat si pe gat, dupa urechi si daca e cazul pe decolteu si umeri.

Ultima inovatie si cel mai practic fond de ten vine de la Lancome si este vorba despre Teint Visionnaire. 2 in 1 fond de ten si corector/anticearcan. Super practic avand corectorul in capacul fondului de ten. Produsele sunt lejere, cremoase, se intind usor si acopera bine. Ideal pentru pieli mature.

teint visionnaire

Lasă un comentariu: