CHANEL N°5 – EXPOZITIE LA „PALAIS DE TOKYO” – PARIS

19 Mai

Affiche N°5 Culture Chanel

Palais de Tokyo din Paris aduce omagiu celebrului parfum Chanel N°5, intr-o expozitie care se desfasoara din 5 mai pana in 5 iunie 2013.

Opere de arta, fotografii, obiecte personale ale celebrei Gabrielle Chanel, documente, filmate si alte obiecte din diversele etape ale succesului celui mai longeviv parfum sunt expuse publicului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Faimosul „Numarul Cinci” are o poveste care la vremea acea, anul 1921,  a provocat multe discutii dar care curand a avut parte de un succes la nivel mondial.

Primul parfum continand ingrediente sintetice. In acea vreme, parfumurile, in general, miroseau a o singura floare. N°5, in schimb, are un buchet de flori, pana la 80 de mirosuri concentrate intr-un singur parfum si aldehide. Aceste substante sintetice permit parfumului o persistenta mult mai lunga decat persistenta parfumurilor pana la acea vreme. Aldehidele au contribuit la unicitatea, complexitatea si misterul  acestui/acelui parfum.

Primul parfum cu un nume atat de sec, mininal, nonconformist pentru perioada in care s-a nascut. Coco Chanel a explicat chimistului Ernest Beaux ca nu vrea un parfum comun. Ea a vrut un parfum elaborat care sa-i reprezinte personalitatea, feminitatea. Pentru a multumi cerintele creatoarei de moda, parfumierul a preparat mai multe combinatii de substante si le-a prezentat clientei in sticlute numerotate de la 1 – 5 si de la 20 – 24.  Aceasta a ales numarul cinci spunand ca era ceea ce a cautat. Mai tarziu cand a fost intrebata ce nume vrea sa-i dea parfumului, stim cu toti ce a spus.

Primul parfum intr-o sticluta atat de simpla, care seamana cu sticlutele folosite in laboratoare. Sticluta care se distinge de toate parfumurile pana la 1921. Forma de diamant a capacului, se spune, ca ar fi inspirata din geometria cladirii Place Vendome. Forma sobra, eleganta ii va asigura „nemurirea”.

Dupa liberarea Parisului, militarii asteptau la rand in rue Cambom sa cumpere sticlute de Chanel N°5 pentru sotiile sau logodnicele lor care ii asteptau acasa. In acest fel parfumul si faima acestuia a ajuns departe de la Statele Unite in Japonia, devenind cel mai bine vandut parfum.

In 1952 Marilyn Monroe, la apogeul succesului ei,  afirma intr-un interviu, ca noaptea in pat poarta doar cateva picaturi de Chanel N°5.  Stim ce impact au avut aceste cuvinte asupra publicului si cat a contribuit la succesul acestei fragrante.

Un scurt istoric despre Chanel N°5, va propun intr-un videoclip mai vechi, marca Chanel:

Expozitia ospiteaza obiecte din lumea Chanel N°5, de la tablourile artistilor straini la obiecte personale imprumutate din locuinta creatoarei de moda, de la Hotel Ritz din Paris si multe alte obiecte, pentru a celebra si a promova succesul Parfumului. De acest omagiu se ocupa Jean-Louis Froment. El este fondatorul, in 1973, al Centrului de Arte plastice Contemporane in Bordeaux.

Pentru a gusta din atmosfera expozitiei parigine va las cateva filmate si o serie de poze oficiale Chanel.

Vizionare placuta!

N°5 CULTURE CHANEL – The Artwork Installation

N°5 CULTURE CHANEL – Prelevarea unor obiecte personale pentru expozitia de la Palais de Tokyo

N°5 CULTURE CHANEL – The Missing Part (cuvintele lui Jean-Louis Froment despre N°5)

Locatia exacta este:

Palais_de_Tokyo

Expozitia N.5 Culture Chanel

Palais de Tokyo

13 Avenue du Président Wilson

75116 Paris

Din 5 mai pana pe 5 iunie. Numarul 5 nu este cazual si nici luna mai, fiind a cincea luna al anului.

In continuare va propun cateva poze din istoria acestui parfum colosal si de la expozitia in sine.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pentru a putea scrie acest articol am folosit, ca sursa de inspiratie, cateva picaturi de Chanel N°5 ! Se putea altfel?

Anunțuri

Lasă un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: